piektdiena, 2014. gada 31. janvāris

"Gaismas Dārzs". Februāris. 2014.

Zinību biedrība „Gaismas Dārzs” sadarbībā ar Kultūras namu „Lielvārde”, Parka ielā 3, Lielvārdē. Svētdienās 15.00 - 17.00. Turpināsim janvāra beigās aizsākto tradicionālā tautas mantojuma izziņu.

9. februāra viesis būs mākslinieks dizaineris, mākslas vēstures maģistrs latvju zīmju pētnieks, grāmatas „Latvju raksts un zīmes” autors Valdis Celms ar lekciju „Latvju raksts kā Pasaules uztveres modelis”. Valdis Celms ir ilggadējs Latviskās Dzīvesziņas skolas lektors un Dievturu sadraudzes dižvadonis.

23. februārī viesosies latviešu dzīvesziņas pētnieks Jānis Kušķis ar lekciju „Senlatviešu mītiskā pasaule”. Jānis Kušķis ilgus gadus bijis Vīru kopas „Vilki „ dalībnieks, šobrīd darbojās Latviskās dzīvesziņas centrā „Zaltis”. Lekcijā būs iespēja uzzināt par seno latviešu dieviem, rituāliem un svētkiem, uz mirkli ielūkoties senā cilvēka pasaules redzējumā.
Ieeja  1,42  EUR

Ceturtdienās 18.30 pulcējas Tautas tradīciju kopa „Austras Koks”. Atjaunojam latviešu tautas dzīvesziņu, svētku svinēšanu. Mācamies dziesmas , rotaļas. 6. februārī , Sveču dienas noskaņās tiekamies Lielvārdes Amatnieku mājā.
Tautas tradīciju kopa "Austras Koks". Sveču diena Lielvārdes Amatnieku mājā.

Kopš 21. janvāra, pirmdienās 18.00 sāk pulcēšanos pilnīgi jauna, muzicējoša un dziedoša folkloras kopa Ilzes Vecmanes vadībā. ( m.t. 25439038 )

Telefons uzziņām : 26448664.

Radīsim Gaismu Kopā!


trešdiena, 2014. gada 22. janvāris

Dr. Aīdas Rancānes lekcija.




 LU filozofijas un socioloģijas institūta vadoša pētniece, filozofijas maģistre, bioloģijas doktore , tautas tradīciju pētniece Aīda Rancāne ar lekciju „Februāris rituālajā gadā”. Aīda Rancāne ir grāmatas „Maskas un maskošanās Latvijā” autore, folkloras kopas „Lata Donga „ dalībniece. Lekcijā uzzināsim par Latvijas teritorijā tradicionālajiem svētkiem  senatnē un to atdzimšanu šodien. Šajā reizē ceram, ka  sagaidīsim viesos arī Folkloras kopas „Grodi” vadītāju Andri Kapustu, kurš  „Gaismas Dārzā” viesojās 2012. gada februārī.

Aīdas Rancanes un Andra Kapusta lekcijā "Februāris rituālajā gadā".

Februāris ir budēļu un ķekatu laiks.

Mūs priecē plaša masku tēlu fotoizstāde.





Aīda Rancane un Andris Kapusts.

Lekciju papldina koša izstāde un aizraujošs filmēts materiāls par Budēļu un Ķekatu gājieniem.

pirmdiena, 2014. gada 13. janvāris

Ķīmijas skolotājas Veltas Gobiņas lekcija.


19. janvāra viešņa būs ķīmijas skolotāja Velta Gobiņa ar izzinošu stāstījumu „Zini , ko pērc.”

Skolotāja dalīsies savās zināšanās un atziņās par veselībai kaitīgajām ķīmiskajām sastāvdaļām un piedevām produktos. Ir iespēja ņemt līdzi savu iecienīto produktu iepakojumus. Lasot sastāvdaļu sarakstu mācīsimies atpazīt kaitīgo un bīstamo. 

Ed. Kauliņa Lielvārdes vidusskolas ķīmijas skolotāja Velta Gobiņa.

Lekcijas turpinājumā aizvien meklējam atbildes uz jautājumu ...

...ko darīt, ja ražotāji mūs indē?

Grāmatas un raksti presē.

Pamazām nāk doma, ka  mūs tikai māna sakot, ka ķīmiskie ieroči ir aizliegti. Patiesībā notiek valdību pieļauts un biznesa alkatu rīkots ķīmiskais uzbrukums, kurš skar ikvienu no mums.