otrdiena, 2013. gada 26. marts

Aprīlis. 2013.



Līdz ar pavasara atmodu dabā „Gaismas Dārza” ceturtā sezona tuvojas izskaņai. Aprīlī tiekamies svētdienās 15.00 – 17.00 , Kultūras namā „Lielvārde”.
7. aprīlī  filosofijas doktors, profesors, Latvijas Mākslas akadēmijas kultūras vēstures pasniedzējs Andris Rubenis. Lekcija „ Viduslaiki.”


„Mūsdienās ir skaidrs, ka viduslaiku gadsimti ir tikpat bagātīgi, daudzveidīgi, radoši kā jebkurš cits periods vēsturē, tiem raksturīga īpatnēja cilvēka un pasaules izpratne, skaidras un izteiktas dzīves kontūras, daudzkrāsainība. Viduslaiki vēl nezināja indivīdu mūsdienu izpratnē ...tiem piemita, piemēram, īpatnēja, krasi simboliska un maģiska domāšana.” / A. Rubenis „Viduslaiku kultūra Eiropā”/

Lekciju papildina un rotā viduslaiku  mākslas sasniegumu attēli. Īpaši aicināti skolu jaunieši un studenti.
Filosofs Andris Rubenis viesosies Lielvārdē atkārtoti, pēc klausītāju lūguma. Iepriekšējas lekcijas tēma bija saistīta ar Renesanses kultūru.

Latvijas Māksals akadēmijas profesors Andris Rubenis lekcijā "Viduslaiki" 07.04. 2013. Lielvārde.

Filosofs un kultūrvēsturnieks Andris Rubenis.

Filosofa Andra Rubeņa grāmatas, kuras atrodas Lielvārdes pilsētas bibliotekā.

14.aprīlī. filosofijas doktors, LU filozofijas un vēstures fakultātes profesors Igors Šuvajevs ar  tēmu „Brīvība un atbildības ētika”


„Tajā būs gan par latviešu izdomāšanu, gan bēgšanu no brīvības un vēstures. Un vēl par šo to.”. / I. Šuvajevs/

Profesors „Gaismas Dārzā” viesosies jau ceturto reizi. Atgādinu, ka pērn bijām klāt intriģējošā lekcijā „Sieviešu būšanas nebūšanas”, kura uzjundīja diskusiju garu klausītājās, aizpērn tika risināta tēma „Izdomātā un faktiskā nabadzība”. Bet vēl senāk klausījāmies lekciju „Mūsdienu biopolitika. Mūsdienu indivīds un politikas tehnoloģijas”. Šīs tikšanās reizes allaž ir bijušas domu rosinošas.
 Igors Šuvajevs māca vērot procesus mūsdienu sabiedrībā, saskatīt likumsakarības un saprast šodienas pasaulē notiekošo.

Filosofs Igors Šuvajevs viesojas "Gaismas Darzā" ar sarunu "Brīvība un atbildības ētika". 14.04. 2013.

Filosofa Igora Šuvajeva atziņas un jautājumi rosina domāt, uzlūkojot ierasto ainu no jauna skatu punkta.

Lekcijas tiek rīkotas sadarbībā ar Kultūras namu „Lielvārde”
Ieeja 1 Ls.

„Gaismas Dārzs” pošas apciemot  Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja fondus Rīgā, lai tiktos ar Etnogrāfijas nodaļas vadītāju Ilzi Ziņģīti sarunā „Patiesība par Lielvārdes jostu” un aplūkotu fondos glabāto, unikālo Lielvārdes jostu kolekciju. Brauciens paredzēts sestdien, 20 aprīlī. Pulcēšanās muzejā 12.15. Lūdzu apstiprināt dalību zvanot pa tālruni 26448664 , rakstot uz e-pastu   gaismasdarzs@gmail.com vai bloga komentāros. Grupas dalībnieku skaits ir ierobežots. Ieeja uz lekciju - brīva.

Zinību biedrības "Gaismas Dārzs" pirmais izbraukums ārpus Lielvārdes kultūras nama. Esam Latvijas Nacionālaja vēstures muzejā, lai noklausītos lekciju par Lielvārdes jostu.

Pašreiz muzeja fondos glabājas ap 70 Lielvārdes jostu. Daļa no tām ir nākusi no Latviešu Biedrības krājuma. Šīs 19. gs. jostas izceļas ar mūsdienu jostās nerodamu smalkumu un blīvumu.

Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģite ( centrā ).20.04.2013.

Pēc rūpīgas jostu aplūkošanas, lekcijas turpinājumā seko prezentācijas materiāli par jostām, tērpiem un Lielvārdes areālu , kurā sajaucoties dažadam ietekmēm radies, kas jauns un unikāls, kā nav nekur citviet Latvijā - Lielvārdes josta.

Tradicionāli jostas sākums izskatās kā murskulītis ,bet beigu gals - sapīts. Josta būtībā nav bijusi paredzēta apskatei, bet slēpusies zem virsējā apģerba. Tās uzdevums - sievietes aizsardzība.

Ceturtdienās 18.00 - 20.00 Tautas tradīciju kopa „Austras Koks”. Iepriekšēja saziņa ( mob.t. 26448664)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru