otrdiena, 2010. gada 16. novembris

2009.novembris.

 1. novembrī „Gaismas Dārza” zinību ciklu atklās Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs un Jūrmalas Aizsardzības biedrības valdes loceklis Rihards Pētersons ar lekciju” Latvijas kultūras mantojums laikmetu krustcelēs. Atskats pagātnē un ieskats šodienā”. Lektors sniegs ieskatu par paveikto un vēl darāmo. Cīņa notiek joprojām un varbūt tieši pašreiz ir pēdējais laiks izglābt kādu novārtā pamestu vērtību, lai atstātu to mantojumā nākamajām paaudzēm. Rihards Pētersons ir patiess patriots, mākslas zinātnieks, vēsturnieks un studentu iecienīts lektors. Būtiska ir arī viņa pieredze Jūrmalas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Viņa stāstījums liek paraudzīties sev apkārt ar rūpīga un saudzīga saimnieka aci.

8. novembra ciemiņš būs  Sokrāta Tautskolas un Latvijas Antoposofiskās biedrības Rietumu Ezotērikas skolas lektors, fiziķis un filosofs Dainis Ozoliņš ar lekciju „Gaisma”. Dainis Ozoliņš saprotamā un saistošā veidā liek palūkoties uz it kā ikdienišķo un pierasto gan fiziskā, gan ezotēriskā aspektā.
    „Nonākuši pie apakšējās pasaules sliekšņa, satiekamies ar pašu radītajām trim pūķa galvām – bailēm, dusmām un šaubām. Savas dzīves laikā esam tās sakrājuši zemapziņā, kas arī ir apakšējā pasaule....Pūķa galvas var viegli nocirst – tikai jāsaņem drosme ... vizualizējot savas bailes, dusmas un šaubas, var tās kā akmeņus pāršķelt un pārvērst Gaismā.”/ D. O./
 Dainis Ozoliņš zina vārdus, kuri spēj iedvesmot un aizraut .... un viņa uzstāšanās bieži beidzas ar aplausiem.

15. novembrī pie mums ar lekciju „Lāčplēsis” viesosies LU profesore Sigma Ankrava, unikāla pētījuma un grāmatas „ Lāčplēsis, Karalis Artūrs un Svētais Grāls” autore.
„ – Paskaties, kā visiem mirdz acis, kad tu runā par Lāčplēsi! – reiz pēc kādas publiskas uzstāšanās man teica Janīna Kursīte. Domāju, ka te galvenā nozīme bija ne tik daudz runātājai kā tematam, jo varoņus visbiežāk piesauc laikā, kad varoņu trūkst. Skumja, bet patiesa atziņa... Vēstures ceļi ,kas vieniem liek kļūt par varoņiem, bet citus padara uz mūžu mūžiem nicinātus, ir neizdibināmi. Var tikai apbrīnot mūsu literatūras klasiķu Andreja Pumpura un Raiņa talantu, kas no tautas teikām un pasakām spēja ne tikai augšāmcelt Lāčplēsi, bet arī izdarīt to tik pārliecinoši, ka mēs vēl šodien bieži domājam un spriežam par Latvijas pagātni un nākotni viņu radītajās kategorijās, „ – raksta Sigma Ankrava.
 Uz šo tikšanos īpaši aicinām skolu jaunatni, studentus un katru, kurš sevī jūt daļu no Lāčplēša drosmīgā gara.

22. novembrī mūs priecēs sinoloģes Ligitas Davidovas dzīvais un krāsainais stāstījums lekcijā  „Mūsdienu Ķīnas dzīvesveids”. Lektore studējusi Ķīnas kultūru LU un ilgstoši dzīvojusi minētajā valstī. Uz Ķīnu šodien ar neatslābstošu uzmanību skatās visa pasaule. Ķīna pārsteidz ne vien ar seno un dziļo kultūru, milzīga mēroga svārstībām politikas un ekonomikas jomā, neticamiem sasniegumiem, bet arī ar ikdienas ainām. Līdzās tam ķīniešu sakāmvārds vēsta - „ Ja dvēselē ir gaisma, tad personība būs skaista, Ja personība ir skaista, tad mājās būs harmonija. Ja mājās ir harmonija, tad tautā būs kārtība. Ja tautā ir kārtība, Tad pasaulē būs miers.”

 
"Gaismas Dārza" vadītājas Sandra Sabīne Jaundaldere, Irēna Arāja un LMA pasniedzējs, Jūrmalas Aizsardzības biedrības valdes loceklis Rihards Pētersons.

Lekciju "Gaisma " lasa fiziķis un filozofs Dainis Ozoliņš.

LU profesore Sigma Ankrava ( otrā no kreisās) pie sarunu galda.

Sinoloģes Ligitas Davidovas lekcija "Mūsdienu ķīnas dzīves veids".

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru