trešdiena, 2011. gada 5. oktobris

Novembris.2011.

Kad vasarzaļie dabas dārzi pošas miera un atpūtas brīdim, mostas „Gaismas Dārzs”.
Katru novembra svētdienu no 15.00 līdz 17.00 Kultūras namā „Lielvārde” viesosies ievērojami Latvijas cilvēki, lai dalītos ar ikvienu savās zināšanās, pieredzē un sirds siltumā.


6. novembrī  zinību ciklu atklās Ed. Kauliņa Lielvārdes vidusskolas direktors, Dao DuGu Šeņ pašaizsardzības skolas vadītājs Aigars Kruvesis. Latvijas vēsturē pirmajās pirtnieku meistarības sacensībās, kurās pirtniekiem vajadzēja demonstrēt pirts un pēršanas mākslas pielietošanas tehniku  2011. gadā iegūta 2. vietu.
Dzirdēsim  semināra lekciju kursa  „Daba. Cilvēks. Ritms”
Tēmu: „Veselības kokteilis rudens vēja pieskārienam.”
·        Mēness cikla iedarbība uz organisma vispārējām darba spējām, tā ietekme ķermeņa atjaunošanās procesos pēc  fiziskām un psiholoģiskām slodzēm.
·        Diennakts cikla bioritms un enerģētikas svārstības cilvēka organismā, ietekmējošie faktori uz dzīvesveidu un veselību.
·        Mēness cikla iedarbība uz organismu pirts procedūrās.
Mēness ciklu maiņai ir būtiska ietekme uz visu dzīvo dabu, tai skaitā uz cilvēka organismu. Mūsdienu saspringtajā dzīves ritmā reti kuram ir laiks ieklausīties dabas un sava ķermeņa mijiedarbībā. Kā mums izturēties dažādās Mēness dienās un prasmīgi iekļauties dabas ritmos savā ikdienā?!
„Lasu lekcijas "DABA CILVĒKS RITMS" un organizēju seminārnodarbības.  Pirts cienītājiem tiek organizētas lekcijas un apmācība pirts lietās.”/A. Kruvesis/

 Aigars Kruvesis māca pazīt  liepu, ozolu, lazdu, bērzu un citas pirtsslotas. Slotu siešanai noder arī kadiķis.

13. novembrī viesosies rakstniece, daudzu žurnālā „Patiesā Dzīve” publicētu stāstu, detektīvromāna „Liktenīgā atgriešanās” un stāstu grāmatas „Nenotikusi mīlestība” autore, M.Lenoksa „Sapņu grāmatas” tulkotāja, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas un mācību centra „Citadele” lektore, filozofe, sociālo zinātņu maģistre, Liepājas Universitātes programmas „Rakstniecība un komunikācija” maģistrante Jana Veinberga ar sarunu „Vai mums vajadzīgs Pelnrušķītes stāsts. Kādas grāmatas mēs lasām un kādas ar troksni aizcērtam”.
„Manas dzīves ikdienas realitāti raksturo četras lietas:
Jūrmala – kopš dzimšanas dzīvoju Jūrmalā un zinu, ka jūras tuvums veicina jaunradi.
Filozofija – esmu diplomēta filozofe un tā nav ne izglītība, ne profesija, tas ir domāšanas veids.
Pedagoģija – jau gandrīz desmit gadus lasu lekcijas augstskolā un man ļoti patīk palīdzēt pieaugušiem cilvēkiem apgūt jaunas zināšanas un prasmes.
Un, protams, rakstniecība. Tā ir mana brīvības izpratne. Spēja un iespējas izteikt sevi vārdos.
Mana kaislība ir lasīšana un grāmatas, tādēļ vienmēr alkstu dzirdēt, kādas grāmatas cilvēki lasa; kādas grāmatas viņiem ir nepieciešamas kā maize, un kādas – kā saldais ēdiens. Tāpat ar prieku dalos savā lasītājas pieredzē. Protams, neizpaliek arī stāsts par to, ko un kāpēc rakstu es. „   / J. Veinberga /

Rakstniece un filosofe Jana Veinberga.


20. novembrī arhitektūras doktore, RTU Telpiskās un reģionālās attīstības pētījumu centra vadošā pētniece, augstskolu un Sokrata Tautskolas  lektore Ludmila Kartunova turpinās pavasarī atklāto ciklu „Ģeoekoloģija”. Otrā lekcija – „Kristāliskais pamatklintājs, no kura atkarīga mūsu veselība”. Zinātnieces pētījumu virzieni ir ģeofizika, ģeoekoloģija, ekoloģija, hidroģeoloģija, medicīnas ģeogrāfija u.c..
Pirmā ievadlekcija, par Zemi – dzīvības attīstības plānētu, aizsaka stāstījumu par ģeoloģijas un kosmiskās vides ietekmi uz iedzīvotāju veselību un saimniecisko darbību. Turpinājumā – Zemes garozas tektonika, plaisu un lūzumu veidi, kristāliskais pamatklintājs, un  to ietekme uz iedzīvotāju veselību un demogrāfiju. Zemestrīces Latvijā.
L. Kartunovai piemīt liels talants aizraujoši  un ikvienam saprotami izskaidrot varenos ģeoloģiskos procesus. Viņas pētniecības virzieni, apkopotās un sniegtās zināšanas ir unikālas.

„Kristāliskais pamatklintājs ( KP ) atrodas Zemes garozas apakšdaļā ( granīti, diorīti, bazalti ...). Priekš kam mums zināt, kas notiek daudzu kilometru dziļumā?
Izrādās, ka tieši šī garozas daļā nosaka mūsu mentalitāti, dzīves ilgumu, bērnu skaitu un vēl daudz ko citu, par ko mēs pat nevaram iedomāties.
Ir ļoti svarīgi zināt , kādā dziļumā atrodas KP virsma mūsu nākamās mājas vietā, lai būtu pārliecināti par to, ka bērni noteikti būs. Ka lopi vairosies un augi dos ražu!
Svarīgi apzināt, kas mūs sagaida teritorijā ar konkrēto KP dziļumu.
Atnāciet! Parunāsim par kristālisko pamatklintāju Latvijā un Ogres rajonā, padomāsim kā uzlabot dzīvi.”
„Ogres rajons atrodas Latvijas intensīvākajā magnētiskā laukā. Jūs saņemat vairāk informācijas nekā citi, esat gudri un zinātkāri , līdz ar to jums vislielākā tieksme pēc zināšanām. Strādāt ar tādiem cilvēkiem ir viens prieks!”
 / L. Kartunova /

Arhitektūras doktore, zinātniece ģeoekoloģe Ludmila Kartunova.
 27.novembrī  Vīru kopas „Vilki” dalībnieks un senlatviešu dzīves ziņas pētnieks Jānis Kušķis ar stāstījumu „Vai varam atgriezties pagātnē?”. Šī būs otrā J. Kušķa  viesošanās reize „Gaismas Dārzā”. Viņš ir lielisks, ļoti zinošs lektors, kura iepriekšējā uzstāšanās 2010.14.02. raisīja lielu interesi un vēlmi dzirdēt turpinājumu.
Vīru kopas „Vilki „ sastāvā pašreiz ir 9 vīri. Katrs no tiem pieprot kādu no senajiem arodiem – apstrādā koku, gatavo senos mūzikas instrumentus, kaļ 10-13.gs rotas, šuj tērpus. Viss tiek darināts pētot arheoloģiskajos izrakumos Latvijā atrastos artefaktus. „Vilki” koncertos Latvijā un ārzemēs snieguši vairāk kā 450 koncertu. Ierakstīti 8 mūzikas diski. 2007.gadā saņemta Lielā folkloras gada balva.
  Tiek demonstrēti arī seno karavīru rituāli, sniegti koncertlekciju cikli skolās un sadarbībā ar folkloras kopu „Vilcenes” mācītas senās rotaļas un dejas.
Latviešu tautas dzīvesziņas un senvēstures pētnieks Jānis Kušķis.


Radīsim Gaismu Kopā.
Ieeja par ziedojumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru