otrdiena, 2010. gada 16. novembris

2009.decembris.

6.decembrī  Sokrāta Tautskolas un Latvijas Antroposofiskās biedrības Rietumu Ezotērikas skolas lektors, fiziķis un filosofs Dainis Ozoliņš ar lekciju „Laiks”.        „Mēs uztveram apkārtējo pasauli ar savām piecām maņām. Uztveres sajūtas mēģinām interpretēt un veidot gudras hipotēzes, kuras apstiprinās. Tad uzskatām tās par pierādītu teoriju. Paiet kāds laiks un rodas novērojumi, kas ir pretrunā ar vispārpieņemto, ” – raksta Dainis Ozoliņš. Bet kā tad ir ar pašu Laiku? Vai tiešām mēs zinām par to visu?  Meklēsim atbildes lektora teiktajā.

13. decembrī  tekstilmāksliniece  Baiba Vaivare piedāvās neparastas idejas un praktiskus padomus radošajā darbnīcā „Oriģinālu Ziemassvētku dāvanu izgatavošana un noformēšana”
„ ...process ir aizraujošs – gluži kā piedzīvojumu romāns. Tas paņem savā varā ikvienu, kam tīk notikumu attīstība: gan maiga, gan dinamiska.” / B. Vaivare /
Interesentus lūdzam iepriekš pieteikties, lai saņemtu informāciju par līdzi ņemamajiem materiāliem. Tālrunis uzziņām : 26742568

20. decembrī  Dailes teātra aktrise, astroloģe un numeroloģe Akvelīna Līvmane ar lekciju „Mācāmies palīdzēt sev pašiem”.
„ Ja tu man kaut nedaudz tici, es tev atklāšu savas visapslēptākās jūtas: pret visu, kas man šķiet naidīgs vai nepanesams, es attiecos tā: Dievam es nepakļaujos, bet piekrītu Viņam un sekoju ne jau aiz nepieciešamības, bet gan no visas sirds. Lai kas ar mani notiktu, neko nepieņemšu ar bēdīgu vai ļaunu sejas izteiksmi. Nav tāda nodokļa, ko es maksātu pret savu gribu. Bet viss par ko mēs vaidam un šausmināmies, ir tikai nodoklis par dzīvi.” / no L. Brīdakas un A. Līvmanes grāmatas „Zem sargeņģeļa spārna”/

27. decembrī  „Gaismas Dārzs” svin Ziemassvētkus. Mūsu ciemiņš būs folkloras un tautas tradīciju pētniece, mūziķe un Sokrāta Tautskolas lektore  Solvita Lodiņa ar lekciju „Ziemassvētki”.
„Lai atnāk vakars. Vakarā es sapratīšu, kādēļ bija vērts šodienu dzīvot” – teic Solvita Lodiņa.
Lai mums visiem ir prieks par savām nodzīvotajām dienām. Piepildīsim tās ar sirsnīgiem un gudriem, vārdiem , gaišām domām un labiem darbiem.


Fiziķis un filozofs, Sokrata Tautskolas un Rietumu Ezotērikas skolas lektors Dainis Ozoliņš.

Tekstilmāksliniece Baiba Vaivare ( pirmā no kreisās) vada radošo darbnīcu.

Radošā darbnīca "Oriģinālu Ziemassvētku dāvanu izgatavošana un noformēšana"


Dailes teātra aktrise, astroloģe un numeroloģe Akvelīna Līvmane.


Folkloras un tautas tradīciju pētniece, muziķe, Sokrāta Tautskolas lektore Solvita Lodiņa.


Ziemassvētku noskaņas Gaismas dārzā
... sākās ar siltu un sirsnīgu uzņemšanu un kūpošām smaržīgas tējas tasītēm mūsu rokās. Ar Uguns Gaismu un Siltumu sveču liesmās galda vidū, ap kuŗu omulīgi bijām sasēduši. Ar pirmajiem biklajiem iepazīšanās vārdiem un maigiem iespaidiem par to, kas ir Gaismas Dārzs – mirdzums ap debess spīdekļiem, ko daudzi zin par dārziņu vai gaismas dārzu dēvējam.
Zaiga, kuŗai pašai vārds kā gaisma, pauda domu, ka Gaismas dārzs ir tie atsaucīgie klausītāju, kuŗi pulcējas klausīties tos gara spīdekļus, kas še nāk savus pieredzes stāstus stāstīt un zināšanu kamolus ritināt, dziesmas skandēt un senos mītus par dzīviem atkal darīt.
Un kas tad patiesi Gaismas dārzs ir še uz Zemes?
Mēs jau zinām to līdzības principu, ko Hermejs Trismegists savulaik paudis – kā augšā, tā arī apakšā un kas latvju Dainā pausts tik daiļi:
Cik gaisā spožu zvaigžņu,
Zemē sīku akmentiņu...
Un izrādās, ka Gaismas dārzs uz Zemes, Latvijā plaukst Lielvārdē, daudzu teiku un leģendu, savādu stāstu un notikumu cauraustā novadā. Vārds Lielvārde vien dara lielvārdiešus lepnus. Un nu jau ne tikai senās pagātnes veikumā Lielvārdes dzīvība apliecinās – Lielvārdes jostās ieaustās gaismas un dzīvības stāsts turpinās Lielvārdē atkal. Jo to zin katrs, ka Lielvārdes jostas stāsts ne tikai par Visumu tālo un latvju tautu seno, bet arī stāsts par ikkatru no mums un arī par to, kā mēs katrs savu dzīves un dzīvības pavedienu apzināmies un vijam Latvijas/Pasaules jostā/audumā. Un Lielvārdē ir ļaudis, kas apzinās.
2009.gada rudenī šeit dibināta Zinību biedrība Gaismas dārzs. Tas nosaukums tā vien aicina dzejot un starot, un mirdzēt. Un kopš novembrā še, mistēriju pārpildītajos koku ielokos slēptajā namā, Lielvārdes kultūras namā, ir sācis kuplot, starot un droši vien arī dzīvības zaļumā zaļot, Gaismas Dārzs. Tā galvenās kopējas lielvārdietes, radošas, smalkas un mākslinieciskas būtnes, Sandra Sabīne Jaundaldere un Irēna Arāja. Jāpiesauc arī sirsnīgais un labvēlīgais atbalsts no Lielvārdes Kultūras nama, kur dārzam ļauts kuplot, jo katram dārzam jau vajag vietu. Stabils pamats atspērienam vai pirmajam dzīvības elpojumam nācis no Lielvārdes Attīstības fonda.
 
Un nu par to vakaru Ziemassvētku noskaņās, kam palīdzēja uzburties Solvita Lodiņa – kokles un balsis skandēdama, dainu atklāsmēs dalīdamās.
Vēl mirkli pirms sākuma Saule grasīdamās rietēt iespīdināja spožus starus mums sejās, pavērās mākoņu mala pašās debesu pamalē un sūtīja mums sveicienu, saulainu atgādinājumu par to, ka Saule jau vesta – ceļš kalnup sācies.
 
Solvitas Ziemassvētku dziesmu stāsts ir savijies ar viņas tradicionālajiem dziļajiem pētījumiem par Dainu zīmju valodu un tā atspulgu mazajā Visumā – mūsu augumā, tā redzamajos un neredzamajos laukos.
Kādam Solvitas – Saules Dzīves stāsts ir kās jauns un šķietami nezināms, citiem – piemirsts zināmais. Ikkatrs klātesošais ir aicināts līdzi dziedāt, līdzi just un līdzi domāt.
Un tikšanās vieliskais vainagojums – iespēja iegādāties Solvitas jauno Ziemassvētku dziesmu tvartu, kas viņas pašas ierakstu studijā Māravoti tapis ar vēlējumu Latviskus Ziemassvētkus!
 
Tad nu vēlmes un vēlējumi: Lai mums visiem latviski Ziemassvētki, Meteņi, Lielā diena, Ūsiņi... , Krustabas... un citi gada rites un ģimenes godi.
Lai Solvitas jaunajam mūzikas tvarta izdodas atrast klausītājus, kuŗi pēc tā ilgojas (jau tagad zinu, ka tādi ir). Un Solvitai lai iedvesmas un visa kā cita laba pietiek arī nākamo svētku ierakstiem. Lai Laima vada pa labvēlīgiem ceļiem un labu ļaužu pulkā arvien!
Lai Gaismas dārzs Lielvārdē plaukst, zeļ un staro!
Lai Gaismas bagāts Jaunais gads it visiem mums!
Lai Gaismas dārzi, gaismas saliņas ik mirklī uzplaukst it visur Latvijā!
Lai tālo novadu ļaudīm pietiek spēka, iedvesmas un labu ļaužu pulks visapkārt!
Lai Dieva padoms vienmēr klātesošs un sadzirdēts!
Lai Laima vada! Lai Pērkons sargā!
 

Gunta Saule



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru